PROBİYOTİK

 

Probiyotik Nedir?

Probiyotikler, intestinal sistemin mikrobiyel dengesini düzenleyerek konakçı sağlığı üzerinde yararlı etkileri olan, canlı mikrobiyel gıda katkılarıdır. Günümüzde probiyotik tanımı, insan ve hayvan sağlığını destekleyen (güçlendiren) ve gıda, yem ya da gıda katkı maddelerine ilave edilen mikrobiyel preparatların tümünü kapsamaktadır. Probiyotik mikroorganizmaların en önemli grubunu laktik asit bakterileri oluşturmaktadır. Bunların içerisinde Bifidobacterium ve Lactobacillus türleri en yaygın olarak kullanılan probiyotik mikroorganizmalardır. Ayrıca bazı bakteri cinsleri ile maya ve küf türlerinden de probiyotik ürünlerin hazırlanmasında yararlanılmaktadır (Tablo 1)

Tablo 1. Probiyotik Üretiminde Kullanılan Mikroorganizmalar

Lactobacillus türleri

Lactobacillus cellobiosus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus brevis Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus curvatus Lactobacillus fermetum, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus jonhsonii Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus helveticus Lactobacillus salivarius, Lactobacillus gasseri

Bifidobacterium türleri

Bifidobacterium adolescentis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum Bifidobacterium thermophilum

Bacillus türleri

Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Bacillus lentus, Bacillus licheniformis Bacillus coagulans

Pediococcustürleri

Pediococcus cerevisiae, Pediococcus acidilactici Pediococcus pentosaceus

Streptococcus türleri

Streptococcus salivarius ssp. thermophilus, Streptococcus intermedius

Bacteriodes türleri

Bacteriodes capillus, Bacteriodes suis, Bacteriodes ruminicola Bacteriodes amylophilus

Propionibacterium türleri

Propionibacterium shermanii, Propionibacterium freudenreichii

Leuconostoc türleri

Leuconostoc mesenteroides ssp. mesenteroides

Küfler

Aspergillus niger, Aspergillus oryzae

Mayalar

accharomyces cerevisiae, Candida torulopsis

 

Probiyotik Mikroorganizmaların Özellikleri

Probiyotik bir mikroorganizmanın tanımı için zorunlu kriterler LABIP (Laktik Asit Bakteri Endüstriyel Platformu) tarafından belirlenmiştir (Guarner ve Schaafsma, 1998; Ewaschuk ve Dieleman, 2006). Buna göre probiyotik potansiyeli taşıyan mikroorganizmalar:

• İnsan orjinli olmalıdır,

• Patojen özellik içermemelidir,

• Gastrik asit ve safra tuzuna direnç göstermelidir,

• Bağırsak epitel dokularına tutunmalıdır,

• Gastrointestinal sistemde kısa süreler için de olsa sürekliliğini devam ettirebilmelidir,

• Antimikrobiyel bileşikler üretebilmelidir,

• İmmün cevabı stimüle edebilmelidir,

• Metabolik etki kabiliyeti olmalıdır (kollesterol asimilasyonu, laktaz aktivitesi, vitamin üretimi),

• Teknolojik süreçlere direnç göstermelidir.

İnsan tüketimi için tasarlanan ürünlerde insan kaynaklı suşların kullanımı, konakçı ile spesifik interaksiyonlar ve türe bağlı sağlık etkileri açısından önem taşımaktadır. Normal bağırsak mikroflorasının üyeleri olmalarından dolayı Lactobacillus, Bifidobacterium, Enterobacterium gibi laktik asit bakteri suşları insan tüketimi için tasarlanan probiyotik ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, bu bakteriler geleneksel olarak fermente süt ürünlerinin üretiminde de kullanılmakta ve GRAS (Genel Olarak Güvenli) olarak kabul edilmektedirler. Buna karşın, Saccharomyces boulardii gibi gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı probiyotik mikroorganizmalar, insan orjinli değildir.

Probiyotiklerin Tüketici Sağlığı Üzerindeki Etkileri

İntestinal floranın probiyotik bakteri tüketimiyle desteklemesinin sağlık üzerindeki olumlu etkileri uzun yıllardır bilinmektedir. Bu doğrultuda yapılan araştırmalarda; daha sağlıklı bir yaşam sürmek, vücut direncini artırmak, intestinal düzensizliklerle ve hastalıklarla mücadele etmek için probiyotik tüketiminin gerekli olduğu klinik deneylerle ispatlanmıştır.

Probiyotik Etki Mekanizmaları

Probiyotiklerin konağı intestinal sistem bozukluklarına karşı nasıl koruduğunu açıklamaya çalışan birçok mekanizma bulunmaktadır. Muhtemel etki mekanizmaları:

• Antimikrobiyel maddeler üreterek patojen bakterilerin inhibisyonu,

• Tutunma bölgelerinin bloke edilmesi,

• Besin maddeleri için rekabet,

• Toksin reseptörlerinin yıkımı,

• İmmün sistemin uyarılması, olarak tanımlanmaktadır.

Antimikrobiyel Aktivite

Probiyotik bakterilerin intestinal sistemdeki en önemli foksiyonlarından biri de konağın doğal florasının patojenler için bir bariyer oluşturmasına yardımcı olmaktır. Bu nedenle probiyotik mikroorganizmaların seçiminde, patojenleri ve bozulma etmeni mikroorganizmaları inhibe etme potansiyeli önemli bir kriterdir. Birçok probiyotik suş, bu fonksiyonu hidrojen peroksit (H2O2), organik asit, diasetil, biyosürfaktan maddeler, bakteriyosin veya bakteriyosin benzeri molekülleri içeren bir ya da bir kaç antimikrobiyel maddeyi üretmek ya da bağırsak epitel hücrelerine patojen bakterilerin tutunmasını engellemek suretiyle yerine getirmektedir.

(http://pajes.pau.edu.tr/Archive/PAJES_16_1_95_104.pdf)

Lactobacilus Acidophilus

Bağırsaklarda yaşayan bir bakteridir. İnsan sağlığında çok önemli rol oynayan lactobasilus cinsine bir bakteridir. Laktik asit ürettiği için ismi buradan gelmektedir. Laktoz laktaz enzimi ile yıkılır, sütte laktik asit şeklinde bulunur. Lactobacilus acidophilus bazen sadece L.acidophilus veya acidophilus olarak adlandırılmaktadır.

Lactobacilus Acidophilus’un çok fazla faydası olmasına rağmen çok fazla çeşit lactobacilus acidophilus olduğu için vücuda farklı etkileri olabilmektedir.

  • Kolestrolü düşürmeye yardımcı
  • Diare’ye karşı korur ve diare’yi azaltır.
  • Kiilo vermeye yardımcı olur.
  • Gribe karşı korur ve belirtilerini azaltır.
  • Egzemanın belirtilerini azaltır ve egzemaya karşı korur.
  • Bağırsak sağlığınız için yararlıdır.

 

Acidophilus en iyi ne şekilde tüketilmelidir?

 

Suplement kullanılarak alınabilir. En iyi kaynakları;

 BACİLLUS COAGULANS

Bacillus Coagulans Ne İçin Kullanılır?

BACILLUS COAGULANS’ın etkili ve faydalı olduğu düşünülen rahatsızlıklar şöyledir:

  • İshal : Çocuklarda viral ishal, seyahat ishali ve antibiyotiklerin neden olduğu ishal.
  • Bağırsakta bakteri büyümesi : Erken kanıtlar, 6 ay boyunca ayda 15 gün, günde iki kez Bacillus coagulans ve frukto-oligosakkarit içeren spesifik bir probiyotik ürünün (Lactol, Bioplus Life Sciences Pvt. Ltd., Hindistan) kullanılmasının mide ağrısı ve gazını azaltabileceğini göstermektedir.
  • Helicobacter pylori enfeksiyonu, mide ülserinde
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD, Crohn hastalığı, ülseratif kolit)
  • Etkinlik arttırımı için aşılara bir ajan olarak eklenmiştir.
  • Kanser önlenmesinde,
  • Clostridium difficile koliti,
  • Sindirim problemlerinde,
  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
  • İrritabl (hassas) bağırsak sendromu (IBS) ve
  • Solunum yolu enfeksiyonlarında bağışıklığın güçlendirilmesinde.

Bacillus Coagulans Nasıl Etki Gösterir ?

Bacillus coagulans’ın tıbbi açıdan nasıl etki ettiğini gösteren yeterli bilgi yoktur. Hayvanlarda yapılan bazı araştırmalar, Bacillus coagulans’ın bağışıklık sistemini güçlendirip yararlı bakterileri arttırabileceğini ve zararlı olanları azaltabileceğini göstermektedir.

Bacillus Coagulans Kullanımı Güvenli midir ?

Bacillus coagulans, ağızdan alındığında OLASI GÜVENLİDİR. İnsanlarda yapılan bazı araştırmalar, Bacillus coagulans’ın yetişkinler tarafından 6 aya kadar güvenle kullanılabileceğini göstermiştir.

Özel önlemler ve uyarılar: Hamile veya emziren kadınlar Bacillus coagulans kullanmaktan kaçınmalıdır.

Bacillus Coagulans’ın İlaçlarla Etkileşimi Nasıldır ?

  • Anitibiyotikler

Antibiyotikler vücuttaki zararlı bakterileri azaltmak için kullanılırlar ancak  aynı zamanda vücuttaki diğer bakterileri de azaltabilirler. Bacillus coagulans ile birlikte antibiyotik kullanmak, Bacillus coagulans’ın faydalarını azaltabileceğinden, etkileşimi önlemek için, Bacillus coagulans ürünleri antibiyotiklerden en az 2 saat önce veya sonra alınmalıdır.

  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar (İmmünsüpresanlar)

Bacillus coagulans bağışıklık sisteminin aktivitesini arttırabilir. Bağışıklık sisteminin aktivitesini baskılanması gereken durumlarda Bacillus coagulans kullanmak, bu ilaçların etkinliğini azaltacaktır.

Bağışıklık sisteminin aktivitesini azaltan bazı ilaçlar arasında azatioprin (Imuran), basiliximab (Simulect), siklosporin (Neoral, Sandimmune), daclizumab (Zenapax), muromonab-CD3 (OKT3, Orthoclone OKT3), mikofenolat (CellCept), takrolimus (FK506), Prograf), sirolimus (Rapamune), prednizon (Deltasone, Orasone), kortikosteroidler (glukokortikoidler) vb bulunmaktadır. Bu ilaçlarla probiyotiklerin kullanımı bu ilaçların etkisini azaltabilir.

Bacillus Coagulansın Gıda Tavkiyesi ve Yemeklerle Etkileşime Girmekte midir ?

Bilinen bir etkileşimi yoktur.

 

Bacillus Coagulansın Kullanım Dozu Nedir ?

Bacillus Coagulans’ın kullanım dozu kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı faktörlere bağlıdır. Şu anda Bacillus coagulans’ın uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi bulunmamaktadır.

Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayacağını ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın.

Ürün etiketlerindeki ilgili talimatlara uyduğunuzdan emin olun ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.

BİFİDOBACTERİUM BİFİDUM

Aşırı antibiyotik kullanımına doğru ilerlemesinden sonra, bakterilerin aslında nasıl fayda sağlayabileceğini anlamak zor olabilir. Bağırsak tahribatındaki yüksek seviyedeki Bifidobacterium bifidum, bağırsaklarınızın iç kaplamasını kaplar ve hatta bağışıklık sisteminizi uyarır.

Bağışıklık cevabınızın %70-%80’i bağırsaklarınızda ortaya çıkar, çünkü antibiyotiklerin çoğu mikroplara saldırdığı ve bağışıklık hücrelerinizin çoğunun hasta olduğunuzda mikroplarla mücadele ettiği yerdir.B. bifidum aslında bağırsak hücrelerine bağlanır ve bağırsaklarınızın fiziksel kaplanmasını toksinlerden veya mikroplardan korur. Bu, toksinleri ve mikropları kanınızdan uzak tutar ve sizi hasta etmenize ya da hücresel işlevi bozmasına engel olur. Bütün bunların üzerine B. bifidum gibi probiyotikler de B12, biyotin ve K2 gibi önemli vitaminler üretirler.

Doğduğumuzda, B. bifidum suşu, bağırsaklarımızda bulunduğundan bizi mikroplardan korur. Aslında, bağırsak bakterilerinizin yaklaşık% 95’ini oluşturuyordu! B. bifidum bağırsak astarınıza yapışır ve şekeri sindirmeye yardımcı olur. Ayrıca bağışıklık sisteminizi uyarırken mikropları ve toksinleri kanınızdan uzak tutar. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, Bifidobacterium bifidum’un soğuk ve grip insidansını azalttığını göstermektedir.

Antibiyotik kullanımı, günlük çevresel faktörler gibi B. bifidum popülasyonunu büyük ölçüde azaltır. Ancak pestisitler ve yapay şekerler ile beslenen gıdalar gibi pek çok çevresel toksinle birlikte, yetişkinler ve çocuklar da mümkün olan en iyi sağlığı sürdürmek için bir eke ihtiyaç duyarlar. Ne yazık ki, bugün, bağırsağınızda probiyotik seviyeleri sabit tutmak zor. Antibiyotikler, hastalıklar, suni şeker ve böcek ilaçları, bu dost bağırsak bakterilerini öldürebilir ve öldürücü mikropları C. gibi değiştirebilir. “antibiyotik ilişkili ishal” (AAD) olarak adlandırılan ortak bir hastalığa yol açan ikameti alın. Bu yüzden, probiyotikleri bağırsaklarınıza vermek önemlidir.

 

BİFİDOBAKTERİUM LONGUM

Bifidobakteryum longum , insan Gastro intestinal sisteminde bulunan bir Gram pozitif, çubuk şeklinde bakteridir. Alt türler B. longum subsp. infantis , bebeğin bağırsağını kolonize etmek için kullanılan en eski bakterilerden biridir. B. longum , çoğunlukla çeşitli sağlık yararları olan bir probiyotik olarak gıda ürünlerine eklenir.

Faydaları;

  • Bağışılılığı arttırır.
  • İltihaplanmayı hafifletir.
  • Alerjileri azaltır.
  • Çölyak hastalığında faydalıdır.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Metabolik sendromlarda faydalı olabilir.
  • Bilişsel işlevleri arttırır.
  • Kaygı hafifletebilir.
  • Depresyonla mücadelede faydalı olabilir.
  • Akciğerlere faydalı olabilir.
  • Cilt için faydalıdır.

 

STREPTOCOCCUS THERMOPHİLUS

 

Bağırsak, bir çok çeşit mikroorganizmayla doludur. Bu mikroorganizmaların bazıları iyi, bazıları ise kötüdür. Sağlıklı bir bağırsak dengesini korumak için, iyi bakterilerin zararlı bakterileri kontrol altında tutması gerekir.

Ancak, modern diyetler ve yaşam tarzları nedeniyle bu pek mümkün olmayabilir. Streptococcus thermophilus, kolon sağlığını ve bağışıklık sistemini destekleyebilen, ince bağırsak hasarlarına karşı koruyabilen ve ayrıca antibiyotik ilişkili ishale karşı mücadele edebilen önemli bir probiyotik bakteridir.

Treptococcus Thermophilus nasıl etkiler?

Streptococcus Thermophilus laktik asit oluşturmak için kullanılır, yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Laktozu aside ayırdığı için, genellikle laktoz intoleransı olmayan bireyler için de faydalıdır (sütleri sindirmeyi kolaylaştırmak için). Sadece bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda kolon sağlığına da yardımcı olabilir, hatta kolon kanseri riskini azaltabilir.

Kemoterapi sırasında kemoterapi ilaçlarının neden olduğu tahribattan koruyabilen S. thermophilus’un kemoterapi sırasında yararlı olabileceği konusunda bazı araştırmalar vardır.  Başka bir çalışma S. thermophilus’un çocuklarda büyümeyi destekleyebileceğini göstermektedir.  Antibiyotikle ilişkili diyare (AAD) günümüzde önemli bir sorundur. Çözümü için doğal yöntemler tercih edilmektedir. Antibiyotikler iyi bakterileri öldürdüğü ve bazen zararlı bakterilerin büyümesine izin verdiği için, ishal antibiyotik kullanımının genellikle bir sonucu olarak ortaya çıkar. S. thermophilus suşlarının AAD’yi azalttığı gösterilmiştir.  Streptococcus Thermophilus alımı önemlidir.

Probiyotikler birçok nedenden dolayı önemlidir. Streptococcus thermophilus, probiyotik takviyelerinde bulunması gereken bir organizmadır. En iyi prebiyotiklerin yanı sıra farklı suşların bir kombinasyonunu içermelidir. (https://www.probiyotix.com/streptococcus-thermophilus-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/)

 

 

 

 

 

İlgili Görseller